martes, 2 de noviembre de 2010

Segona pràctica LA FLOTABILITAT

En David ens ha proporcionat diversos materials i ens ha proposat unes preguntes:

1. Pregunta: Què sura i que no sura?
- Materials per l’experimentació: Taps de suro, claus, rajoleta, fusta, plastilina, fruit d’un arbre. Una safata i aigua.

2. Pregunta: Hi ha el mateix?
Com ho pots saber?
- Materials per l’experimentació: Tres pots de vidre iguals, amb líquid transparent a dins. Una balança.

3. Pregunta: Què hi ha a cada ampolla?
- Materials per l’experimentació: Dues ampolles, cadascuna amb un líquid de
color groguenc i un altre de transparent.

Per manca de temps, cada grup ha realitzat només una activitat de les anteriorment esmentades. El nostre grup ha desenvolupat la pregunta
nº 1, Què sura i què no sura?


Primer de tot hem realitzat dues columnes i abans de comprovar-ho hem intentat col·locar a cada columna el material conforme si creiem que surava o no. Aquest primer pas l’hem fet de manera individual i després hem posat en comú les nostres hipòtesis.


A continuació, hem col·locat el material en una safata amb aigua per comprovar si les nostres hipòtesis eren correctes o no. Hi havia diferents opinions referent a la fruita de l’arbre, algunes pensaven que no suraria i altres que si. Amb la comprovació ens hem adonat que si surava. Amb la resta d’elements els resultats han complert les nostres expectatives.

2ª Pregunta formulada per el professor i dirigida a tots els grups: Com pots fer que la bola de plastilina suri?
El nostre grup ja havia comprovat que la bola de plastilina s’enfonsava però volíem aconseguir el repte de fer que no s’enfonsés. Aleshores hem estat provant de posar a l’aigua trossets de plastilina de diferents grandàries i formes.

Referent a la plastilina, hem vist que la forma que li donàvem determinava si flotaria o no. Si en fèiem una pilota totalment rodona, l’aigua passava per totes les cares i provocava que s’enfonsés. Llavors, hem determinat que la forma havia de ser còncava per evitar que l’aigua entres. Un exemple semblant serien els vaixells o les barques de fusta que tenen aquesta mateixa forma.


Realitzant l’experimentació ens ha sorgit una pregunta:
- Perquè si el fruit de l’arbre pesa més que el clau el fruit sura i el clau no?

La conclusió que en traiem és la següent:

Cada objecte té una densitat determinada i quan dos o més objectes és posen en contacte un amb l’altre es provoca una reacció.
Amb la nostra observació hem pogut concloure que el ferro, la rajoleta i la plastilina tenen una densitat més alta que la de l’aigua, per aquest motiu s’enfonsaven.


-La densitat determina únicament que els objectes s’enfonsin? La resposta és no. Amb les diferents proves que em fet amb la forma de la plastilina em pogut observar que aquest factor també pot determinar que un objecte pugui enfonsar-se dins l’aigua o no.

Un video que ens pot fer entendre una mica més aquests conceptes: http://http//www.youtube.com/watch?v=KnE_30229lk

No hay comentarios:

Publicar un comentario